Fikri ve Sınai Haklar Hukuku, bir eser üzerinde sahip olunabilecek maddi ve manevi hakları koruyan ve bu haklar hususunda yasal düzenlemeler yapan hukuk dalı olup Fikri Mülkiyet Hukuku sınai haklar ve fikri haklar başlığı altında iki alt gruba ayrılmaktadır Eserlerin izinsiz kullanılmasından pazarlanmasına, patent işlemlerinden lisansa kadar birçok konuyu kapsamaktadır. Fikri mülkiyet; edebiyat, sanat, müzik, mimari vb. gibi eserler üzerinden sahip olunabilecek haklardır. Sınai Haklar başlığı altında toplanan haklar ise; marka, patent, tasarım, faydalı model ve coğrafi işaretlerdir. Günümüzde yerli ve yabancı firmaların, genişleyen ticaret ağı nedeniyle kendilerine ait ürünlerin ve hizmetlerin ayırt edici yönlerini koruması gerekmektedir. Bu çerçevede gelişen Fikri Sınaî Mülkiyet Hukuku marka hakkı unsurlarının ya da patentin izinsiz kullanılmasını, kopya satışları, eserlerin izinsiz kullanılmasını, izinsiz pazarlanmasını ve kuruluşların fikri haklarının ihlal edilmesini önlemek için devreye girer.
Gelişen teknoloji ile birlikte rekabet son derece arttığından işletmeler kendilerine ait mal ve hizmetlerin başka işletmelere ait mal ve hizmetlerle karıştırılmasının önüne geçebilme gayesiyle her türlü kişi adları, kelimeler, harfler, sayılar kullanılarak bir MARKA yaratmaya çalışmaktadırlar. Marka, ürünler arasındaki farkı ortaya çıkararak tüketicinin ürün seçimini sağlıklı yapılabilmesine imkân tanımaktadır. Markanın ürünler arasındaki farkı ortaya çıkarma fonksiyonu nedeniyle üreticiler daha kaliteli ürünler üreterek markalarını aranan, talep edilen marka haline getirme yönünde gayret göstereceklerdir. Marka, pazarda bir ürünü diğerlerinden ayırmaya yarayan ve ürüne kişilik kazandıran, isim veren temel unsurdur. Bir diğer yandan 6769 sayılı Sınaî Mülkiyet Kanunu’nun yürürlüğe girmesi ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yayımlanan kılavuzlar ile bu alanda önemli değişiklikler meydana gelmiş; özellikle Türk Tasarım Hukukunda yeni bir dönem başlamıştır. Tasarım hukukunun birçok alanında köklü değişiklikler yapılmıştır. Tescilsiz tasarım koruması, başvuru sırasında re’sen yenilik incelemesinin yapılacak olması, kısmî hükümsüzlüğün düzenlenmesi, kötüniyetin bir hükümsüzlük sebebi olarak belirtilmesi ve eşdeğer parça korumasının düzenlenmesi bu değişikliklerden bazılarıdır.
Büromuz nezdinde alanında uzman birçok avukatın yanı sıra Türk Patent ve Marka Kurumu’nun hazırlamış olduğu sınavlarda başarı göstererek her türlü tasarım, marka, çoğrafi işaretlerin tescil işlemleri, dava işlemleri, tedbir işlemleri ile ilgilenen Marka Vekili de bulunmaktadır. Böylece Fikri ve Sınai Haklar alanında meydana gelebilecek her türlü uyuşmazlık önceden tespit edilebilmekte, doğmuş olan hukuki problemler ise neticeye erdirilerek müvekkilerin hak kaybı yaşamalrının önüne geçilmektedir. Gerek markanın gerekse tasarımın korunması, marka veya tasarıma tecavüz halleri ve açılabilecek davalar son derece kümülatif bir alan olup hukuk ve ceza davaları açılabilmekte, korunma birçok kanun ile eş zamanlı sağlanmaktadır. Bu nedenle marka sahiplerinin veya eser sahiplerinin haklarının hangi kanun hükümleri gereğince korunacağının tespiti ve alınacak tedbirler büyük önem arz etmektedir. Bu konuda müvekkillerimize; marka, patent, tasarım ve faydalı model tescil işlemlerinde danışmanlık yapıyor; telif hakları uyuşmazlıklarının çözümü, eserlerin işletilmesi, lisans, mali hak devir sözleşmeleri, kullanma sözleşmeleri hazırlanması, fikri ve sınai mülkiyet hukukundan kaynaklı iptal, hükümsüzlük, tazminat ve haksız rekabet davalarının takibi, eserlerin korunması, taklitle mücadele ve hak takibi gibi hizmetleri etkin bir şekilde sunuyoruz.
Fıkri ve Sınai Haklar Alanındaki Hizmetlerimiz:
- Eser sahibinin tespiti davası
- Tecavüzün tespiti davası
- Tecavüzün men’i davası
- Tecavüzün ref’i davası
- Delil tespiti davası
- Haksız rekabet davaları
- Hükümsüzlük
- Maddi ve manevi tazminat davaları
- Marka ve patent tescili ve tescile itiraz davaları
- Marka ve patent iptal davaları
- Telif hakkı tespit ve tazminat davaları
- Tedbir talepli delil davası
- Tecavüzün önlenmesi davası
- YİDK karar iptal davası