
Sigorta nedir sorusunu yanıtlamadan önce sigortanın temelinde yatan düşünceyi açıklamak gerekmektedir. Sigorta kişi ya da kurumların çeşitli olaylar sonucunda karşılaşabilecekleri zararlara karşı korunması düşüncesine dayanmaktadır. Bireyler veya kurumlar tehlikelere karşı bir önlem almak ve zararın gerçekleşmesi durumunda maddi olarak bir güvence sağlamak istemektedir. Sigorta; aynı ya da benzer tehlikelere maruz kalan kişiler topluluğunda rizikonun gerçekleşmesi sonucunda ortaya çıkacak ihtiyacın belirli bir prim karşılığında giderilmesine yönelik olarak bağımsız bir hukuki talep hakkına sahip olunmasıdır. Daha yalın bir anlatımla sigorta, sigortalının ödediği belirli bir prim karşılığında sigorta sözleşmesine konu olan menfaatini çeşitli rizikolara karşı güvence altına almasıdır. Rizikonun gerçekleşmesi durumunda sigorta şirketi tarafından sigortalıya ödenmesi öngörülen para sigorta tazminatı olarak adlandırılır. Sigorta sayesinde kişiler geleceğini güvence altına almaktadır. Öte yandan sigorta ekonomik faaliyetlerin gelişmesinde önemli bir rol oynamakta ve ülke ekonomisine fayda sağlamaktadır.
Sigorta Türleri
1. ZARAR SİGORTALARI
- Mal Sigortaları
- Sorumluluk Sigortaları
Kişilerin maruz kaldıkları rizikoların gerçekleşmesi sonucu uğrayacakları zararların somut olarak karşılandığı sigortalara zarar sigortası adı verilmektedir. Zarar sigortalarında sigortacı, sigortalının malvarlığında meydana gelen zararı üstlenmektedir. Zarar sigortalarında hakim olan kural zenginleşme yasağıdır. Sigorta ettiren kişi sigorta sözleşmesini bir zenginleşme aracı olarak kullanamamakta yalnızca sigorta ettirenin uğradığı zarar tazmin edilmekte ya da sigorta
sözleşmesi çerçevesinde belirlenen ücret kişiye ödenmektedir.
Mal sigortası, para ile ölçülebilen ve maddi nitelikte bulunan her türlü malvarlığı değeri için yapılabilmektedir. Mal sigortası ile sigortacı sigortalının uğradığı zararı tazmin eder. Sigorta bedeli sigorta olunan menfaatin (malın) tam değeridir. Günlük yaşantımızda karşımıza çıkan mal sigortası türleri şu şekilde sıralanabilir:
- Yangın Sigortası
- Taşıma (Nakliyat) Sigortası
- Tarım Sigortası
- Hırsızlık Sigortası
- Kasko Sigortası
- Makine Kırılma ve Montaj Sigortası
- İnşaat Sigortası
- Cam Kırılması Sigortası
- Alacak Sigortaları
Sorumluluk sigortası Türk Ticaret Kanunu’nda şu şekilde ele alınmıştır:
- Sigortacı sorumluluk sigortası ile, sözleşmede aksine hüküm yoksa, sigortalının sözleşmede öngörülen ve zarar daha sonra doğsa bile, sigorta süresi içinde gerçekleşen bir olaydan kaynaklanan sorumluluğu nedeniyle zarar görene, sigorta sözleşmesinde öngörülen miktara kadar tazminat öder.
- Sigorta, sigortalının işletmesi ile ilgili sorumluluğu için yaptırılmışsa, sözleşmede aksine hüküm yoksa bu sigorta, sigortalının temsilcisi ile işletmenin veya işletmenin bir kısmının yönetiminde, denetiminde ve işletmede çalıştırılan kişilerin sorumluluğunu da karşılar. Bu durumda sigorta bu kişilerin lehine yapılmış sayılır.
2. CAN SİGORTALARI
- Hayat Sigortaları
- Kaza Sigortaları
- Hastalık ve Sağlık Sigortaları
Hayat sigortası, sigorta şirketinin belli bir prim ödenmesinin karşılığında sigortalının sözleşmede belirlenen süre içinde ve sözleşmede yer alan hallerde yaşam kaybı, kritik hastalık, işsizlik, tam ve kalıcı sakatlık gibi durumlarda belirlenen kişi ya da kişilere sigorta bedelini ödediği sigorta türüdür. Hayat sigortası sözleşmesi, kişinin sözleşmede öngörülen süreden daha uzun hayatta kalması halinde sigorta bedeli ödenmesi şeklinde de kurulabilir. Birikimli hayat sigortası, yıllık hayat sigortası, uzun süreli hayat sigortası, eğitim sigortası, maluliyet sigortası, ferdi kaza sigortası ve sağlık sigortası şeklinde çeşitleri bulunmaktadır. Kaza sigortası, belli bir prim karşılığında, sigortalının uğrayacağı kaza sonucu ölüm, geçici veya sürekli engellilik ya da iş göremezlik halleri için sigorta teminatı sağlar. Ölüm, ani olarak veya kaza tarihinden itibaren en çok bir yıl içinde gerçekleşmiş ise sigorta bedeli sigorta ettirene yahut onun tarafından belirlenmiş kişiye; geçici ve sürekli engellilik veya iş göremezlik hallerinde ise sigortalıya ödenir.
Türk Ticaret Kanunu hastalık ve sağlık sigortasını şu şekilde ele almıştır:
- Hastalık sigortasında sigortacı, sözleşmede öngörülen hastalıklardan birinin veya birkaçının, sözleşme süresi içinde gerçekleşmesi veya ortaya çıkması hali için sigorta teminatı sağlar. Sözleşmede birden çok hastalık sigorta teminatına bağlanmışsa, hastalıklardan birinin gerçekleşmesi veya ortaya çıkması halinde bedel ödenir ve sözleşme sona erer. Aksi kararlaştırılmadığı müddet teminatın, hastalıklardan sadece birinin gerçekleşmesi hali için verildiği kabul edilir.
- Sağlık sigortası ile sigortacı;
Hastalık sonucu gerekli hâle gelen ilaç dâhil, her türlü tıbbi bakım, gebelik ve doğum, hastalıkların erken tanısına yönelik, ayaktaki incelemeler de içinde olmak üzere, sözleşmede kararlaştırılan giderleri,
- Tedavinin tıbben yatarak yapılmasının gerekli olduğu durumlarda günlük hastane giderleri,
- Sigortalının, hastalık sonucu çalışamaması nedeniyle elde edemediği kazançlar için kararlaştırılan günlük iş görememe parası,
- Sigortalı, bakıma ihtiyaç duyar duruma geldiği takdirde, bakım nedeniyle doğan giderler veya kararlaştırılan gündelik bakım parası, için teminat verir.
- Teminat, aksi kararlaştırılmamışsa, birinci fıkradaki tutarların tümünü kapsar.

Berre Olcay, 2015-2020 yılları arasında Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Hukuk Lisans eğitimini tamamlamıştır. 2018-2019 yılları arasında İstanbul Barosu tarafından düzenlenen Yasal İngilizce ve Terminoloji Sertifika Programı’na katılarak, yedi ay süren eğitim sonunda sertifikasını almıştır. 2016 yılında İrlanda’da bulunan EF Executive Language Institute’da İngilizce dil yeteneklerini geliştirmiş ve C1 seviyesinde İngilizce sertifikası almıştır. İstanbul ve Bursa’da faaliyet gösteren Berre Olcay hem yerli hem de yabancı müvekkillere yönelik kapsamlı çözümler sunmaktadır.